Giżycko - Oficjalna strona miasta

23/01/2021

Książka Oli Juszkiewicz z autografem

17/12/2020

Razem z Olą Juszkiewicz przygotowaliśmy niespodziankę dla wszystkich wiernych fanów, którzy dopingowali ją w drodze o tytuł MasterChefa, 9. edycji popularnego programu kulinarnego. Pani Aleksandra będzie gościem Giżyckiego Centrum Kultury, gdzie w specjalnie przygotowanych, bezpiecznych warunkach, podpisze Wasze książki. Pozycja powinna się znaleźć w domu każdego giżycczanina, kochającego dobrą, regionalną kuchnię, a egzemplarz z dedykacją autorki będzie pamiątką na lata. 

Spotkanie z Aleksandrą Juszkiewicz
Sobota, 19 grudnia
w godz. 17.00 – 19.00

Podczas spotkania, należy pamiętać o dystansie społecznym i maseczkach oraz stosować się do zaleceń pracowników GCK dotyczących organizacji kolejki. A już dziś zapraszamy na krótki wywiad z autorką. W rozmowie z Aleksandrą Juszkiewicz pytamy nie tylko o gotowanie i książkę, ale także o plany na najbliższą przyszłość. Zapraszamy.

 

Skąd wzięła się Pani pasja do gotowania, czy od zawsze interesowała Pani kuchnią?

Gotowanie jest czymś, co towarzyszy mi przez całe życie. Myślę, że wyniosłam to z rodzinnego domu, gdzie zawsze przykuwało się wielką uwagę do gotowania, do produktów, do przekazywania tradycyjnych rodzinnych przepisów, ponadto wspólne posiłki przy jednym stole były zawsze bardzo celebrowane

Jakie cechy, czynią kandydatów na MasterChefa zwycięzcami? Czy śledzi Pani losy poprzednich finalistów i czy może Pani dać złote rady uczestnikom przyszłych edycji programu? 

 Uważam, że nie ma jednej konkretnej cechy, która czyni nas zwycięzcami. Na pewno jest to wielka pokora, umiejętność słuchania, ale też autentyczność w tym co serwujemy dla Jury. Jeżeli mówię, że gotuję z serca, a podawane potrawy utożsamiam z regionem z którego pochodzę to tak faktycznie jest. Nie udaję, że moim konikiem jest kuchnia azjatycka w konkurencji o kuchniach świata, ale umiem tak wykorzystać swoją wiedzę, by powstało wyjątkowe danie, którego nie powstydziłbym się podać ambasadorowi Tajlandii. 

Polska poznała Panią jako inżyniera ekologii i biologa. Czy uda się połączyć pracę z nową, kulinarną pasją, czy może wygrana wpłynie na zmianę życiowej drogi?

Na razie staram się pogodzić moją pracę w zawodzie z pasją do gotowania. Na tym też chyba polega życie, by mimo wszystko mieć pasje, zainteresowania, które dają nam odskocznie od rutyny. Co przyniesie przyszłość – trudno powiedzieć – wiem jedno, że będzie mi bardzo ciężko zrezygnować z pracy na rzecz gotowania i na odwrót, bo po prostu bardzo lubię moje dwie dziedziny. Ale dzięki temu, że kładę ogromną uwagę na zagadnienia związane z ochroną środowiska, to zwracam również uwagę na to co ląduje na talerzu. 

Czy myśli Pani o otwarciu własnej restauracji, jeśli tak, to czym by się ona charakteryzowała?

Oczywiście, gdzieś tam z tyłu głowy rodzi się taka myśl. Na pewno byłoby to małe, przytulne bistro, gdzie w menu znalazłoby się dosłownie 5-7 pozycji. Ale za to kartę zmieniłabym co 2-3 tygodnie. Byłaby to na pewno kuchnia nasza, tradycyjna, ale z nutką nowoczesności – tak jak i przepisy w mojej autorskiej książce kucharskiej. Byłoby to miejsce, do którego żaden mieszkaniec Mazur nie wstydziłby się zabrać bliskich. 

Z kim chciałaby Pani współpracować, od kogo się uczyć?

Byłaby to moja najbliższa rodzina i przyjaciele. Mój rodzinny dom jest tak bogaty w fantastyczne tradycyjne i autentyczne przepisy, że taka lekcja od babci czy cioci byłaby na wagę złota. 

Dużą wagę przywiązuje Pani do wyglądu, estetyki dań. Czy to wrodzone umiejętności, czy można się tego nauczyć? Jak, w prosty sposób, sprawić aby codzienny obiad wygląda bardziej apetycznie?

Zawsze twierdzę, że jemy oczami – bardzo się z tym utożsamiam. Trzeba szukać wszędzie inspiracji i przede wszystkim trzeba chcieć, by nasza potrawa wyróżniała się wizualnie. Bo serwowane dania to trochę takie dzieła sztuki, trzeba znaleźć w sobie duszę artysty i tworzyć na talerzu. 

Czy jest Pani zadowolona z nowo wydanej książki „Po pierwsze tradycja”, jak się nad nią pracowało?

Jest to dzieło, z którego jestem bardzo dumna. Była to bardzo ciężka, ale i przyjemna praca – w końcu to moja pierwsza autorska książka! Jestem tym bardziej dumna, że pozycja w której oddaje kawałek tradycji kulinarnych warmii i mazur, spotkała się z ogromnym entuzjazmem mieszkańców naszego regionu. Takie reakcje rekompensują wszystkie te nieprzespane noce, podczas których redagowałam przepisy do „Po pierwsze tradycja”.

 

Fot. Małgorzata Kulas-Szyrmer

Autor: Justyna Maciejewska-Kucfir

BIP

BIP

koronawirus2

koronawirus2

Kalendarz wydarzeń

Sty
1
pt
całodniowy Chata Świętego Mikołaja – warszt...
Chata Świętego Mikołaja – warszt...
Sty 1 – Mar 3 całodniowy
Chata Świętego Mikołaja - warsztaty kreatywne
Chata Św. Mikołaja to miejsce, gdzie w przyjemnej, ciepłej atmosferze, będzie można wziąć udział w kreatywnych warsztatach i poczuć magię Świąt. W specjalnie zaaranżowanej świątecznej scenerii spotkać będzie można Św. Mikołaja, który z pewnością nie...
Sty
31
nie
całodniowy Finał WOŚP w Giżycku
Finał WOŚP w Giżycku
Sty 31 całodniowy
Finał WOŚP w Giżycku
Wielka Orkiestra Świątecznej Pomocy Niedziela 31 stycznia 2020 29 Finał   Wielka Orkiestra Świątecznej Pomocy zagra w tym roku po raz 29. Termin wydarzenia przesunięto z 10 stycznia na 31 stycznia 2021 r. W poprzedniej...
13:00  Mecz ligi wojewódzkiej młodziczek
 Mecz ligi wojewódzkiej młodziczek
Sty 31@13:00 – 14:30
 Mecz ligi wojewódzkiej młodziczek
   Mecz ligi wojewódzkiej młodziczek MTS Giżycko vs MKS Truso Elbląg   Niedziela 31 stycznia 2021 r. o godz. 13.00 Hala MOSiR w Giżycku ul. 3-go Maja 21A   Gospodynie wystąpią w strojach zielonych, bramkarka...
Mar
7
nie
całodniowy Kaziuki Wileńskie
Kaziuki Wileńskie
Mar 7 całodniowy
Kaziuki Wileńskie
Giżyckie Centrum Kultury co roku zaprasza na muzyczno-taneczne widowisko w wileńskim klimacie. W tegorocznej edycji Wileńskich Kaziuków również nie zabraknie pięknych melodii polskich oraz rytmicznych tańców ludowych i nowoczesnych w wykonaniu naszych rodaków z Wileńszczyzny....
Mar
8
pon
całodniowy Dzień Kobiet z SMALL BAND
Dzień Kobiet z SMALL BAND
Mar 8 całodniowy
Dzień Kobiet z SMALL BAND
Burmistrz Giżycka zaprasza na Dzień Kobiet 8 marca 2021 | GCK W tym roku w sali widowiskowej Giżyckiego Centrum Kultury  zagra dla wszystkich Pań zespół SMALL BAND       Bezpłatne wejściówki będą dostępne w kasie...
Kwi
9
pt
całodniowy XX. Międzynarodowy Konkurs Akord...
XX. Międzynarodowy Konkurs Akord...
Kwi 9 – Kwi 10 całodniowy
XX. Międzynarodowy Konkurs Akordeonowy Concertina 2021  Drukuj
Kwi
10
sob
całodniowy [ZMIANA TERMINU] CONCERTINA. KON...
[ZMIANA TERMINU] CONCERTINA. KON...
Kwi 10 całodniowy
    [ZMIANA TERMINU] XX Międzynarodowy Konkurs Akordeonowy Muzyki Popularnej i Rozrywkowej CONCERTINA 2021 9 – 10 kwietnia 2021 r. Państwowa Szkoła Muzyczna I st. w Giżycku   CZESŁAW MOZIL “Muzyczny Stand-Up” 10 kwietnia 2021...
Maj
13
czw
całodniowy [ZMIANA TERMINU] Jubileusz Ireny...
[ZMIANA TERMINU] Jubileusz Ireny...
Maj 13 całodniowy
[ZMIANA TERMINU] Jubileusz Ireny Santor | koncert w GCK
      Jubileusz Ireny Santor Koncert odbędzie się 13 maja 2021 w sali widowiskowej GCK (zmiana z 19 września 2020 z powodu stanu epidemii koronawirusa)   Bilety: 100 zł (- 20% z GKM) dostępne...

dog-3071334_1920

Zaadoptuj psa z Bystrego

play-store

play-store

app-store

app-store

windows-store

windows-store

eko miasto

eko miasto

EPUAP

EPUAP

Dziennik ustaw

Dziennik ustaw

Monitor polski

Monitor polski

Newsletter