Giżycko - Oficjalna strona miasta

29/10/2020 , 0°C

DNI SMAKU | DNI GIŻYCKA 2020

28/05/2020

Zapraszamy na Dni Smaku

w ramach Dni Giżycka 2020!

 

Rozpoczynamy smakowitą, kulinarną wyprawę po Giżycku i okolicach! Przez cały tydzień restauracje i bary przygotowywały specjalne, odświętne przepisy z okazji Dni Giżycka 2020, a my dziś mamy tę przyjemność by Wam je zaprezentować! Jesteśmy ciekawi Waszych wyborów! 

Potrawy dostępne od 25 maja w menu zgłoszonych lokali. Odwiedzajcie, zamawiajcie, zajadajcie i wskażcie swojego faworyta w poniższym głosowaniu!

GŁOSOWANIE

 

 

 

LISTA ZGŁOSZONYCH PROPOZYCJI

 

HOTEL MASOVIA

„Sandacz podany na pęczaku z grzybami leśnymi”

Sandacza przyprawiamy pieprzem i solą, smażymy na małej ilości tłuszczu. Pęczak podsmażamy na oliwie z cebulą i czosnkiem, podlewamy warzywnym wywarem, dusimy, aż kasza zmięknie. Dodajemy świeże, umyte grzyby, dusimy przez krótką chwilę, dodajemy śmietanę, pieprz, sól oraz natkę pietruszki. Kaszę z grzybami wykładamy na środek talerza, na tym układamy rybę. Dekorujemy plastrem wędzonego boczku, cząstkami cytryny i gałązką pietruszki.

Składniki: Sandacz, grzyby leśne, warzywny wywar, kasza pęczak, wędzony boczek, śmietana 15%, cebula, czosnek, natka pietruszki, oliwa i olej do smażenia, pieprz, sól, kawałki cytryny do dekoracji.

Informacje o daniu – tradycja i pochodzenie: W naszym regionie kasza pęczak jest tradycyjnym dodatkiem nie tylko do mięs, ale także ryb, których nie brakuje w naszych mazurskich jeziorach.

Gdzie można zjeść? Restauracja Hotelu Masovia, ul. Dąbrowskiego 8, 11-500 Giżycko
Kontakt: www.hotelmasovia.pl

 

 

HOTEL MAZURY

„Długo gotowana zupa z mazurskich ryb z aromatycznym imbirem”

„Pierogi z sandaczem na maślano-cytrynowym musie”

„Prawdziwa czekolada pitna z kruchym ciasteczkiem”

Nowoczesne menu oparte na solidnym mazurskim fundamencie.
 
Gdzie można zjeść? Restauracja Hotelu Mazury, al. Wojska Polskiego 56, 11-500 Giżycko
 

HOTEL ST BRUNO 

„Sandacz w soczystej zieleni”

Sandacz & szałwia/groszek cukrowy/beza z zielonego pora/jarmuż/palone masło

Gdzie można zjeść? Restauracja La bibliotheque

 

 

HOTEL TAJTY

„Pierogi z gęsiną babci Marysi”

 
Przepyszne, domowe pierogi z gęsiną przygotowane na bazie naturalnych składników. Strzeżony od lat przepis na wyjątkowo pulchne ciasto oraz aromatyczny farsz teraz w nowej odsłonie. Danie dostępne wyłącznie w Hotelu Tajty, które w restauracji z widokiem na jezioro smakuje wyśmienicie.
 

Gdzie można zjeść? Restauracja Hotelu Tajty, ul. Przemysłowa 17, Wilkasy, 11-500 Giżycko

 
 

HOTEL WODNIK***

„Aromatyczna zupa z lina z grzanką czosnkową”

Zupa przygotowana z najwyższej jakości świeżych produktów na wywarze warzywno-rybnym, podstawowym składnikiem zupy jest lin, ryba z naszych  jezior mazurskich.

Gdzie można zjeść? Restauracja Hotelu Wodnik, ul. 3 Maja 2, 11-500 Giżycko
Kontakt: www.cmazur.pl

 

NÓŻ WIDELEC

„Chłodnik na miejscowej botwinie”

„Sezon tuż tuż, a gdy lato zbliża się wielkimi krokami, na stół serwujemy typowe dla tej pory danie. Zapraszamy do Noża Widelca na wyjątkowy choć tradycyjny, pachnący mazurskim latem chłodnik z okazji dni Giżycka, przygotowany na miejscowej botwinie, z jajkiem, podany z młodymi ziemniaczkami z okrasą. Uczta dla podniebienia gwarantowana!”

 

Gdzie można zjeść? Restauracja Nóż widelec, ul. Unii Europejskiej 6, 11-500 Giżycko
 
 
 

PODKŁADKA RESTOBAR

„Tatar Pod Kładką”

„Sandacz na Mazurach”

„Lica mućki”

Szef Kuchni PodKładka RestoBar Marcin Kaniecki we współpracy z kucharzami przygotował dla Państwa charakterystyczne dla tej restauracji dania w nowych odsłonach. Kieruje nami zasada, że najpierw jemy oczami, dlatego też dołożyliśmy wszelkich starań by dania prezentowały się tak jak na zdjęciach 🙂
Zapraszamy w kulinarną podróż po Mazurach.
W roli głównej: Tatar Pod Kładką, Sandacz na Mazurach oraz Lica Mućki! 
Zapraszamy wszystkich do testowania oraz wspaniałej podróży kulinarnej! #WidzimySię 
Gdzie można zjeść? Restauracja Podkładka RestoBar, Pasaż Portowy 21, 11-500 Giżycko

 

 

TAWERNA DEZETA PRZYSTAŃ WILKASY

„Aromatyczna Mazurska Zupa Rybna”

Zupa bazującą na wywarze z sandacza, płotki i szczupaka. Podawana z warzywami julienne, świeżymi pomidorami i chrupiącym selerem naciowym. Swoją esencjonalnosc zawdzięcza dużej ilości ryb na których gotuję się wywar. W zupie znajdziemy też soczyste kawałki sandacza i chrupiącą stynkę. Każdy kto zawita na mazury powinien spróbować naszej zupy bo jej smak zapada w pamięć na długo.
 

„Pizza Dni Giżycka”

Pizza z burakiem, młodym szczawiem, miodem i orzechami. Na pizzy znajdują się buraki z ogrodu naszego szefa kuchni własnoręcznie przez niego marynowanych tej jesieni. Dodatek stanowi świeży, ekologiczny szczaw i mazurski miód z zaprzyjaźnionej pasieki. Wykończeniem są prażone, przyjemnie chrupiące włoskie orzechy. Połączenie tych składników gwarantuje niezapomniane wrażenia smakowe. Zapraszamy do DeZeTy na pizzę jedyną w swoim rodzaju.
 
 
 
Gdzie można zjeść? Tawerna Dezeta Przystań Wilkasy. ul. Niegocińska 1, 11-500 Wilkasy
 

 

Foto: w artykule wykorzystano zdjęcia przesłane przez uczestników 

 

 

 

Autor: Justyna Maciejewska-Kucfir

Kalendarz wydarzeń

Paź
1
czw
całodniowy Wystawa malarstwa Grzegorza Dębo...
Wystawa malarstwa Grzegorza Dębo...
Paź 1 – Paź 31 całodniowy
Wystawa malarstwa Grzegorza Dębowskiego
  Wystawa malarstwa Grzegorza Dębowskiego Antresola Stajni z Wozownią Twierdza Boyen, ul. Turystyczna 1   Grzegorz Dębowski swe umiejętności artystyczne „wyssał” z mlekiem matki pracującej we włocławskiej fabryce porcelany. Na początku starał się być karykaturzystą...
całodniowy “Nasza pierwsza wystawa” | Wysta...
“Nasza pierwsza wystawa” | Wysta...
Paź 1 – Paź 31 całodniowy
“Nasza pierwsza wystawa” | Wystawa obrazów młodych artystów
W Twierdzy Boyen można oglądać wystawę prac młodych twórców: Angeliki Ostrowskiej i Jakuba Chmielewskiego. Autorzy zatytułowali zbiór eksponowanych prac – “Nasza pierwsza wystawa”. Prace eksponowane są na antresoli Stajni z Wozownią.  Kilka słów autorów o sobie...
Paź
31
sob
całodniowy Wystawa grafik Pablo Picasso
Wystawa grafik Pablo Picasso
Paź 31 całodniowy
Wystawa grafik Pablo Picasso
    Pablo Picasso „Grafika nieokiełznana” Wernisaż w Hotelu St. Bruno 31.10.2020 (sobota) godz. 11.00 Pablo Ruiz Blasco żył w latach 1881–1973. Jest jednym z najsłynniejszych artystów XX wieku. Był niezwykle charyzmatycznym twórcą, o nietuzinkowym...
Lis
10
wt
całodniowy [ZMIANA TERMINU] Spektakl„Kłamst...
[ZMIANA TERMINU] Spektakl„Kłamst...
Lis 10 całodniowy
        Spektakl w gwiazdorskiej obsadzie „Kłamstwo” reżyseria WOJCIECH MALAJKAT 10 listopada (wtorek) 2020 (ZMIANA TERMINU z powodu COVID-19 z 28 maja)  sala widowiskowa GCK (bilety – planowana sprzedaż w październiku) AKTUALIZACJA – BILETY...
Lis
11
śr
całodniowy Cyklu turniejów Mazuria Cup 2020
Cyklu turniejów Mazuria Cup 2020
Lis 11 2020 – Sty 11 2021 całodniowy
Organizator: Mazuria GiżyckoDrukuj
całodniowy NARODOWE ŚWIĘTO NIEPODLEGŁOŚCI 1...
NARODOWE ŚWIĘTO NIEPODLEGŁOŚCI 1...
Lis 11 całodniowy
  OBCHODY NARODOWEGO ŚWIĘTA NIEPODLEGŁOŚCI 11 listopada Giżycko 11 listopada 2020 (środa)  Drukuj
12:00 Niepodległa do Hymnu 2020
Niepodległa do Hymnu 2020
Lis 11@12:00 – 12:10
Niepodległa do Hymnu 2020
  11 listopada 2018 roku, w stulecie odzyskania przez nasz kraj niepodległości, w całej Polsce i w wielu miejscach na świecie w samo południe zabrzmiał „Mazurek Dąbrowskiego”, płynący z setek gardeł i serc. W akcji „Niepodległa...
Lis
18
śr
całodniowy Scena słowa 2020
Scena słowa 2020
Lis 18 całodniowy
Scena słowa 2020 18 listopada Fundacja Teatr IOTADrukuj
Lis
25
śr
całodniowy Dzień Pluszowego Misia
Dzień Pluszowego Misia
Lis 25 całodniowy
Dzień Pluszowego Misia  25 listopada 2020 (środa) organizacja: MBPDrukuj

eko miasto

eko miasto

Newsletter

play-store

play-store

app-store

app-store

windows-store

windows-store

BIP

BIP

EPUAP

EPUAP

Dziennik ustaw

Dziennik ustaw

Monitor polski

Monitor polski