Giżycko - Oficjalna strona miasta

21/01/2021

DNI SMAKU | DNI GIŻYCKA 2020

28/05/2020

Zapraszamy na Dni Smaku

w ramach Dni Giżycka 2020!

 

Rozpoczynamy smakowitą, kulinarną wyprawę po Giżycku i okolicach! Przez cały tydzień restauracje i bary przygotowywały specjalne, odświętne przepisy z okazji Dni Giżycka 2020, a my dziś mamy tę przyjemność by Wam je zaprezentować! Jesteśmy ciekawi Waszych wyborów! 

Potrawy dostępne od 25 maja w menu zgłoszonych lokali. Odwiedzajcie, zamawiajcie, zajadajcie i wskażcie swojego faworyta w poniższym głosowaniu!

GŁOSOWANIE

 

 

 

LISTA ZGŁOSZONYCH PROPOZYCJI

 

HOTEL MASOVIA

„Sandacz podany na pęczaku z grzybami leśnymi”

Sandacza przyprawiamy pieprzem i solą, smażymy na małej ilości tłuszczu. Pęczak podsmażamy na oliwie z cebulą i czosnkiem, podlewamy warzywnym wywarem, dusimy, aż kasza zmięknie. Dodajemy świeże, umyte grzyby, dusimy przez krótką chwilę, dodajemy śmietanę, pieprz, sól oraz natkę pietruszki. Kaszę z grzybami wykładamy na środek talerza, na tym układamy rybę. Dekorujemy plastrem wędzonego boczku, cząstkami cytryny i gałązką pietruszki.

Składniki: Sandacz, grzyby leśne, warzywny wywar, kasza pęczak, wędzony boczek, śmietana 15%, cebula, czosnek, natka pietruszki, oliwa i olej do smażenia, pieprz, sól, kawałki cytryny do dekoracji.

Informacje o daniu – tradycja i pochodzenie: W naszym regionie kasza pęczak jest tradycyjnym dodatkiem nie tylko do mięs, ale także ryb, których nie brakuje w naszych mazurskich jeziorach.

Gdzie można zjeść? Restauracja Hotelu Masovia, ul. Dąbrowskiego 8, 11-500 Giżycko
Kontakt: www.hotelmasovia.pl

 

 

HOTEL MAZURY

„Długo gotowana zupa z mazurskich ryb z aromatycznym imbirem”

„Pierogi z sandaczem na maślano-cytrynowym musie”

„Prawdziwa czekolada pitna z kruchym ciasteczkiem”

Nowoczesne menu oparte na solidnym mazurskim fundamencie.
 
Gdzie można zjeść? Restauracja Hotelu Mazury, al. Wojska Polskiego 56, 11-500 Giżycko
 

HOTEL ST BRUNO 

„Sandacz w soczystej zieleni”

Sandacz & szałwia/groszek cukrowy/beza z zielonego pora/jarmuż/palone masło

Gdzie można zjeść? Restauracja La bibliotheque

 

 

HOTEL TAJTY

„Pierogi z gęsiną babci Marysi”

 
Przepyszne, domowe pierogi z gęsiną przygotowane na bazie naturalnych składników. Strzeżony od lat przepis na wyjątkowo pulchne ciasto oraz aromatyczny farsz teraz w nowej odsłonie. Danie dostępne wyłącznie w Hotelu Tajty, które w restauracji z widokiem na jezioro smakuje wyśmienicie.
 

Gdzie można zjeść? Restauracja Hotelu Tajty, ul. Przemysłowa 17, Wilkasy, 11-500 Giżycko

 
 

HOTEL WODNIK***

„Aromatyczna zupa z lina z grzanką czosnkową”

Zupa przygotowana z najwyższej jakości świeżych produktów na wywarze warzywno-rybnym, podstawowym składnikiem zupy jest lin, ryba z naszych  jezior mazurskich.

Gdzie można zjeść? Restauracja Hotelu Wodnik, ul. 3 Maja 2, 11-500 Giżycko
Kontakt: www.cmazur.pl

 

NÓŻ WIDELEC

„Chłodnik na miejscowej botwinie”

„Sezon tuż tuż, a gdy lato zbliża się wielkimi krokami, na stół serwujemy typowe dla tej pory danie. Zapraszamy do Noża Widelca na wyjątkowy choć tradycyjny, pachnący mazurskim latem chłodnik z okazji dni Giżycka, przygotowany na miejscowej botwinie, z jajkiem, podany z młodymi ziemniaczkami z okrasą. Uczta dla podniebienia gwarantowana!”

 

Gdzie można zjeść? Restauracja Nóż widelec, ul. Unii Europejskiej 6, 11-500 Giżycko
 
 
 

PODKŁADKA RESTOBAR

„Tatar Pod Kładką”

„Sandacz na Mazurach”

„Lica mućki”

Szef Kuchni PodKładka RestoBar Marcin Kaniecki we współpracy z kucharzami przygotował dla Państwa charakterystyczne dla tej restauracji dania w nowych odsłonach. Kieruje nami zasada, że najpierw jemy oczami, dlatego też dołożyliśmy wszelkich starań by dania prezentowały się tak jak na zdjęciach 🙂
Zapraszamy w kulinarną podróż po Mazurach.
W roli głównej: Tatar Pod Kładką, Sandacz na Mazurach oraz Lica Mućki! 
Zapraszamy wszystkich do testowania oraz wspaniałej podróży kulinarnej! #WidzimySię 
Gdzie można zjeść? Restauracja Podkładka RestoBar, Pasaż Portowy 21, 11-500 Giżycko

 

 

TAWERNA DEZETA PRZYSTAŃ WILKASY

„Aromatyczna Mazurska Zupa Rybna”

Zupa bazującą na wywarze z sandacza, płotki i szczupaka. Podawana z warzywami julienne, świeżymi pomidorami i chrupiącym selerem naciowym. Swoją esencjonalnosc zawdzięcza dużej ilości ryb na których gotuję się wywar. W zupie znajdziemy też soczyste kawałki sandacza i chrupiącą stynkę. Każdy kto zawita na mazury powinien spróbować naszej zupy bo jej smak zapada w pamięć na długo.
 

„Pizza Dni Giżycka”

Pizza z burakiem, młodym szczawiem, miodem i orzechami. Na pizzy znajdują się buraki z ogrodu naszego szefa kuchni własnoręcznie przez niego marynowanych tej jesieni. Dodatek stanowi świeży, ekologiczny szczaw i mazurski miód z zaprzyjaźnionej pasieki. Wykończeniem są prażone, przyjemnie chrupiące włoskie orzechy. Połączenie tych składników gwarantuje niezapomniane wrażenia smakowe. Zapraszamy do DeZeTy na pizzę jedyną w swoim rodzaju.
 
 
 
Gdzie można zjeść? Tawerna Dezeta Przystań Wilkasy. ul. Niegocińska 1, 11-500 Wilkasy
 

 

Foto: w artykule wykorzystano zdjęcia przesłane przez uczestników 

 

 

 

Autor: Justyna Maciejewska-Kucfir

BIP

BIP

koronawirus2

koronawirus2

Kalendarz wydarzeń

Sty
1
pt
całodniowy Chata Świętego Mikołaja – warszt...
Chata Świętego Mikołaja – warszt...
Sty 1 – Mar 3 całodniowy
Chata Świętego Mikołaja - warsztaty kreatywne
Chata Św. Mikołaja to miejsce, gdzie w przyjemnej, ciepłej atmosferze, będzie można wziąć udział w kreatywnych warsztatach i poczuć magię Świąt. W specjalnie zaaranżowanej świątecznej scenerii spotkać będzie można Św. Mikołaja, który z pewnością nie...
Sty
31
nie
całodniowy Finał WOŚP w Giżycku
Finał WOŚP w Giżycku
Sty 31 całodniowy
Finał WOŚP w Giżycku
Wielka Orkiestra Świątecznej Pomocy Niedziela 31 stycznia 2020 29 Finał   Wielka Orkiestra Świątecznej Pomocy zagra w tym roku po raz 29. Termin wydarzenia przesunięto z 10 stycznia na 31 stycznia 2021 r. W poprzedniej...
13:00  Mecz ligi wojewódzkiej młodziczek
 Mecz ligi wojewódzkiej młodziczek
Sty 31@13:00 – 14:30
 Mecz ligi wojewódzkiej młodziczek
   Mecz ligi wojewódzkiej młodziczek MTS Giżycko vs MKS Truso Elbląg   Niedziela 31 stycznia 2021 r. o godz. 13.00 Hala MOSiR w Giżycku ul. 3-go Maja 21A   Gospodynie wystąpią w strojach zielonych, bramkarka...
Mar
7
nie
całodniowy Kaziuki Wileńskie
Kaziuki Wileńskie
Mar 7 całodniowy
Kaziuki Wileńskie
Giżyckie Centrum Kultury co roku zaprasza na muzyczno-taneczne widowisko w wileńskim klimacie. W tegorocznej edycji Wileńskich Kaziuków również nie zabraknie pięknych melodii polskich oraz rytmicznych tańców ludowych i nowoczesnych w wykonaniu naszych rodaków z Wileńszczyzny....
Mar
8
pon
całodniowy Dzień Kobiet z SMALL BAND
Dzień Kobiet z SMALL BAND
Mar 8 całodniowy
Dzień Kobiet z SMALL BAND
Burmistrz Giżycka zaprasza na Dzień Kobiet 8 marca 2021 | GCK W tym roku w sali widowiskowej Giżyckiego Centrum Kultury  zagra dla wszystkich Pań zespół SMALL BAND       Bezpłatne wejściówki będą dostępne w kasie...
Kwi
9
pt
całodniowy XX. Międzynarodowy Konkurs Akord...
XX. Międzynarodowy Konkurs Akord...
Kwi 9 – Kwi 10 całodniowy
XX. Międzynarodowy Konkurs Akordeonowy Concertina 2021  Drukuj
Kwi
10
sob
całodniowy [ZMIANA TERMINU] CONCERTINA. KON...
[ZMIANA TERMINU] CONCERTINA. KON...
Kwi 10 całodniowy
    [ZMIANA TERMINU] XX Międzynarodowy Konkurs Akordeonowy Muzyki Popularnej i Rozrywkowej CONCERTINA 2021 9 – 10 kwietnia 2021 r. Państwowa Szkoła Muzyczna I st. w Giżycku   CZESŁAW MOZIL “Muzyczny Stand-Up” 10 kwietnia 2021...
Maj
13
czw
całodniowy [ZMIANA TERMINU] Jubileusz Ireny...
[ZMIANA TERMINU] Jubileusz Ireny...
Maj 13 całodniowy
[ZMIANA TERMINU] Jubileusz Ireny Santor | koncert w GCK
      Jubileusz Ireny Santor Koncert odbędzie się 13 maja 2021 w sali widowiskowej GCK (zmiana z 19 września 2020 z powodu stanu epidemii koronawirusa)   Bilety: 100 zł (- 20% z GKM) dostępne...

dog-3071334_1920

Zaadoptuj psa z Bystrego

play-store

play-store

app-store

app-store

windows-store

windows-store

eko miasto

eko miasto

EPUAP

EPUAP

Dziennik ustaw

Dziennik ustaw

Monitor polski

Monitor polski

Newsletter