Centrum Integracji w Giżycku podsumowuje działania w ramach Banku Żywności
PODPROGRAM 2018 – efekty
1. Centrum Integracji Społecznej w Giżycku z terenu województwa warmińsko – mazurskiego przy współpracy Bankiem Żywności w Olsztynie realizowało Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2018 współfinansowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie wrzesień 2018 – czerwiec 2019.
2. Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
- warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, powidła śliwkowe);
- skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane),
- mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
- mięsne (szynka drobiowa, szynka wieprzowa mielona, pasztet wieprzowy, kabanosy wieprzowe, filet z makreli w oleju),
- cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy),
- tłuszcze (olej rzepakowy),
- dania gotowe (gołąbki w sosie pomidorowym).
3. Pomoc żywnościowa trafiła do 879 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu województwa warmińsko – mazurskiego.
4. Wydaliśmy osobom potrzebującym:
- 42,91 tony żywności
- 4855 paczek żywnościowych
5. W ramach Podprogramu 2018 dla 24 osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono trzy warsztaty edukacyjne w ramach działań towarzyszących:
- Żywieniowe – 1 spotkanie dla 5 uczestników
- Kulinarne – 2 spotkania dla 19 uczestników
Informacje: CIS Giżycko Małgorzata Wiśniewska
Foto nagłówek: pixabay.com